Армяне | Armenians | Armyane | Arméniens | Armenios | الأرمن | Hayer | Αρμένιοι | armanlar | 亞美尼亞 |ارامنه | Armeniërs | アルメニア人 | вірмени | Armenier | Armyani | հայեր | Ermeniler | სომხები | Arméni |

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Lavash, προετοιμασία, έννοια εμφάνιση του παραδοσιακού ψωμιού ως έκφραση του πολιτισμού στην Αρμενία




Καταχωρήθηκε το 2014 στην UNESCO ως Εκπρόσωπος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας


Το lavash είναι ένα το παραδοσιακό λεπτό ψωμί που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρμενικής κουζίνας. Η προετοιμασία του συνήθως γίνεται από μια μικρή ομάδα γυναικών και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, συντονισμό, εμπειρία και ειδικές δεξιότητες. Μια απλή ζύμη από αλεύρι σίτου και νερό ζυμώνεται και σχηματίζεται σε μπάλες, οι οποίες στη συνέχεια ανοιγονται σε λεπτές στρώσεις και απλώνεται πάνω σε ένα ειδικό οβάλ μαξιλάρι που στη συνέχεια το χτυπάμε πάνω στον τοίχο ενός παραδοσιακού κωνικού φούρνου. Μετά από τριάντα δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, το ψημένο ψωμί τραβιέται από το τοίχωμα του φούρνου. 

Το lavash συνήθως σερβίρεται γύρω από τοπικά τυριά, χόρτα ή κρέατα και μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και έξι μήνες. Παίζει τελετουργικό ρόλο στους γάμους, όπου τοποθετείται στους ώμους των νεόνυμφων για να φέρει τη γονιμότητα και την ευημερία. Η ομάδα εργασίας στο ψήσιμο lavash ενισχύει τους οικογενειακούς, κοινοτικούς και κοινωνικούς δεσμούς. Τα νεαρά κορίτσια συνήθως δρουν ως βοηθοί στη διαδικασία, όλο και περισσότερο συμμετέχουν καθώς αποκτούν εμπειρία. Οι άνδρες συμμετέχουν επίσης μέσω των πρακτικών κατασκευής μαξιλαριών και φούρνων οικοδόμησης και μεταδίδουν τις ικανότητές τους σε μαθητές και μαθητευόμενους ως ένα απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση της ζωτικότητας και της βιωσιμότητας της κατασκευής του lavash.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου